Slide background

Explore Perlis

Lihat Video

Slide background

PERLIS

Asia

Slide background

Cari tempat yang hebat

Asia

Slide background

Lebih daripada 60 lawatan disediakan

Bangunan Bersejarah / Ekologi / Pertanian

Slide background

PERLIS

Asia

Slide background

Lebih daripada 60 lawatan disediakan

Asia

Slide background

Cari tempat yang hebat

Asia

Slide background

Pesta Angin Timur 2021 @Online

Pesta Angin Timur 2021 @Online


Destinasi Utama Perlis

Lihat semua lawatan (46)


Hotel Utama Perlis

Lihat semua hotel (40)


Tentang Perlis

Perlis, juga dikenali dengan gelaran kehormatnya Perlis Indera Kayangan, adalah negeri terkecil di Malaysia. Ia terletak di bahagian utara pantai barat Semenanjung Malaysia dan mempunyai Wilayah Satun dan Songkhla Thailand di sempadan utara. Ia bersempadan dengan negeri Kedah di sebelah selatan. Ia disebut Palit (Thai: ปะลิส) oleh orang Siam ketika berada di bawah pengaruh mereka. Perlis mempunyai penduduk 254,400 pada tahun 2019.

Ibu kota Perlis adalah Kangar, dan ibu kota kerajaan adalah Arau. Bandar penting lain adalah Padang Besar, di sempadan Malaysia-Thailand dan Kuala Perlis, bandar feri ke Langkawi. Terminal pelabuhan dan feri utama terletak di kampung kecil Kuala Perlis, yang menghubungkan sebahagian besarnya dengan Pulau Langkawi. Kawasan penting yang dibangunkan akhir-akhir ini adalah Pauh Putra dalam kecamatan Kurong Anai yang menempatkan kampus utama Universiti Malaysia Perlis dan Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin. Perlis mempunyai pusat penyelidikan dan penternakan ular yang terkenal di Sungai Batu Pahat. Antara tarikan pelancongan utama adalah Taman Negeri Perlis dan Gua Kelam.

Kisah Kami

Perlis kini mempunyai sebuah pulau di perairannya, Pulau Batu Layang berhampiran Loji Tenaga Perlis, Kuala Sungai Bharu. Dari segi sejarah, Perlis memiliki pulau lain, Pulau Brasmana yang terletak kira-kira 10 km dari Kuala Perlis. Nama pulau ini adalah nama asal untuk Putra Brasmana Hotel. Walau bagaimanapun, pulau ini sekarang berada di bawah pentadbiran Thailand dan dikenali sebagai Ko Pratmana.

Komposisi etnik untuk tahun 2000 di Perlis adalah: Melayu (174,805 atau 79,74%), Cina (21,058 atau 9,6%), India (2,658 atau 1,21%) dan lain-lain (20,690 atau 9,45%). Pada tahun 2010, penduduk Perlis adalah 87.9% Muslim, 10.0% Buddha, 0.8% Hindu, 0.6% Kristian, 0.2% pengikut agama Tao atau Cina, 0.2% tidak beragama, 0.2% tidak diketahui / tidak ada, dan 0.1% pengikut yang lain agama.

Perlembagaan Malaysia dengan tegas menentukan apa yang menjadikan Melayu, memandangkan orang Melayu adalah mereka yang beragama Islam, berbahasa Melayu secara teratur, mengamalkan adat istiadat Melayu, dan tinggal di atau mempunyai nenek moyang dari Brunei, Malaysia dan Singapura. [21] Statistik dari Banci 2010 menunjukkan bahawa 83.6% populasi Cina mengaku sebagai Buddha, dengan sejumlah besar pengikutnya mengikuti Taoisme (3.4%) dan Kristian (11.1%), bersama dengan populasi Hui-Muslim yang kecil di kawasan seperti Pulau Pinang. Majoriti penduduk India menganut agama Hindu (86.2%), dengan minoriti yang signifikan dikenali sebagai Kristian (6.0%) atau Muslim (4.1%). Agama Kristian adalah agama utama masyarakat bumiputera bukan Melayu (46.5%) dengan tambahan 40.4% yang dikenali sebagai Muslim.